HOW CAFFEINE AFFECTS YOUR BRAIN

WAT DOET CAFEÏNE MET JE HERSENEN

Meer dan 2 miljard mensen wereldwijd beginnen de dag met een kop koffie. Koffie is de op één na populairste drank ter wereld (na water) en cafeïne is veruit 's werelds populairste medicijn. Cafeïne heeft tal van voordelen. Het maakt je scherper, sneller, sterker en mentaal veerkrachtiger.

 

Hoe beïnvloed cafeïne je hersenen

Wanneer cafeïne je hersenen bereikt, concurreert het met een neurotransmitter (hersenstof) genaamd adenosine. Adenosine is een essentieel onderdeel van je slaapcyclus. Het bouwt zich op in je hersenen als je wakker bent, waardoor je mentale functie geleidelijk wordt vertraagd. Aan het einde van de dag heb je genoeg adenosine verzameld dat je hersenactiviteit laag is en je je slaperig begint te voelen. Tijdens de slaap breekt je hersenen adenosine af. Als er genoeg van is verdwenen, wordt je wakker en start je de cyclus opnieuw. Dit mechanisme verklaart ook waarom je beter af bent met het vermijden van cafeïne als de dag bijna afgelopen is. Na 16.00 uur kan het een negatieve invloed hebben op een goede nachtrust. Het is belangrijk om op te merken dat cafeïne je adenosine productie niet stopt, daarom zal gebruik van cafeïne ‘s morgens niet knoeien met je slaap-waakcyclus. Je produceert nog steeds al je normale adenosine; je kunt alleen de effecten niet voelen omdat de cafeïne ze tijdelijk blokkeert.

 

Waarom cafeïne je gelukkiger maakt

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je je meestal beter voelt na het drinken van een kop koffie of het nemen van First Energy Gum, zal het antwoord je misschien verbazen. Cafeïne verhoogt de productie van de "feel-good" neurotransmitter in je hersenen die bekend staat ??als dopamine. Maar het ervaren van plezier en geluk is niet het enige dat dopamine doet.

Dopamine speelt ook een cruciale rol bij de emotionele en mentale gezondheid en wordt geassocieerd met motorische controle, motivatie en verlangen.

 

Waarom de impact van cafeïne voor iedereen anders is

Hoe kan het dat je vriend eindeloze hoeveelheden cafeïne kan verdragen, terwijl jij al na 1 kopje koffie op je kop staat? Enerzijds heeft de impact van cafeïne te maken met je lichaamsgewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer cafeïne je kan verdragen. Anderzijds ligt het antwoord in je genetica. Genen spelen een grote rol bij het snel verwerken van cafeïne. Iedereen verschilt in de manier waarop hij of zij koffie afbreekt, wat verklaart waarom er zoveel variatie is in hoe cafeïne mensen beïnvloedt. Een eenduidig antwoord valt hierover niet te geven. Leeftijd kan ook nog een rol spelen in cafeïne gevoeligheid. Je cafeïne metabolisme vertraagt naarmate je ouder wordt, hoewel volgens onderzoek veel mensen geen groot verschil merken.

 

De nadelen van cafeïne

Wanneer je te veel cafeïne tot je neemt, gaan veel van de voordelen verloren. Een verhoogde stemming maakt plaats voor geïrriteerdheid, focus gaat over in trillen en kalmte en productiviteit worden stress en angst. Daarnaast kan koffie bij veelvuldig gebruik een laxerende werking hebben. Om de voordelen van cafeïne te maximaliseren en de bijwerkingen te minimaliseren, is het een goede vuistregel om 2 á 5 mg cafeïne per kilo lichaamsgewicht per dag te gebruiken. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.