FROM FAT- TO FITBOY

VAN FAT- NAAR FITBOY

FIRST Expert Allard van Vliet transformeerde van fatboy naar fitboy. Dagelijks inspireert hij tienduizenden mensen met zijn nieuwe fitte levensstijl naast zijn werk als jurist.

Mijn transformatie 
Na mijn eindexamen VWO ging ik voor 6 maanden naar Nieuw Zeeland om Cricket te spelen. Ik was toen wel echt op mijn hoogtepunt qua gewicht en op de weegschaal durfde ik niet. Ik denk dat ik de 110 kilo zeker wel aantikte. Toen ik voor mijn eindexamengala een pak moest kopen, was dit bijna niet te doen. Ik was echt gewoon te dik voor een mooi pak. Dit was wel echt een dieptepunt. In Nieuw Zeeland trainde ik iedere dag waardoor ik afviel, maar nog niet extreem veel.

Toen ik terugkwam in Nederland moest ik worden geopereerd aan mijn schouder; een heftige operatie met 13 maanden revalidatie als gevolg. Aan het einde van deze revalidatieperiode moest ik mijn schouder weer sterker gaan maken. Ik moest van de fysiotherapeut veel de sportschool in om krachttraining te doen. Ik had er plezier in en merkte al snel dat ik begon af te vallen en fitter en sterker werd en raakte serieus besmet met het ‘ijzervirus’. Ik was niet meer weg te slaan uit de gym en ging steeds meer lezen om kennis te vergaren over krachttraining. Zo leerde ik mijn eigen trainingsschema’s maken met mijn eigen lichaam als onderzoeksinstrument. De operatie die ik moest ondergaan was enorm balen, maar heeft uiteindelijk echt mijn leven positief veranderd.

 

 

Fysieke doelen naleven zonder als kluizenaar te leven
Vooral in het begin heb ik wel echt periodes gehad waarin ik als kluizenaar leefde. Ik ging niet op stap en dronk geen alcohol meer. Dat houd je even vol, maar niet op lange termijn. Richard Bell, mijn coach destijds, leerde me om sociale gelegenheden in te passen in mijn nieuwe fitte lifestyle en balans hierin te vinden. Ik train en werk aan mijn fysieke doelen, zit lekker in mijn vel, maar drink aan hier en daar ook mijn biertje, hoor. In het begin gingen alle remmen los als ik op stap ging om dit vervolgens maximaal te compenseren door als een gek te gaan trainen en super strikt te leven. Dit werkte totaal niet. Ik werd er echt heel ongelukkig van.

 

Nee zeggen zonder je schuldig te voelen
In het begin sloeg ik nogal door. Ik kreeg veel commentaar van mijn omgeving en ik besefte me dat ik ook weer aan het sociale aspect moest gaan werken. Toch denk ik dat het wel nodig is geweest om eerst door te slaan om uiteindelijk mijn balans te vinden. In het begin trok ik me veel aan van anderen als ik op stap ging en liet ik me snel verleiden tot ongezond eten en drinken. Nu kan ik wel heel makkelijk ‘nee’ zeggen tegen iets zonder me daar schuldig over te voelen en maak ik hele bewuste keuzes. Ook al is dat soms een minder gezonde of verstandige. Ik denk dat meer mensen dat zouden moeten doen. Uiteindelijk leef je voor jezelf en niet om andere mensen te pleasen.

Vaak is commentaar van anderen onbedoelde jaloezie en zouden zij  jouw discipline zelf ook graag willen hebben. Als ik bijvoorbeeld uit eten of op stap ga, houd ik hier de rest van de dag al rekening mee en verlies ik mijn fysieke doelen niet uit het oog. Alcohol is slecht voor je spierherstel, daarom train ik op zo’n dag vroeg in de ochtend om nog genoeg tijd te hebben om te herstellen. De rest van de dag houd ik mijn koolhydraat- en vetinname dan laag om zo een buffer te creëren en eet ik eigenlijk alleen eiwitten en vezelrijke groenten om geen spieren af te breken. Toch kan ik me na het stappen nog wel inhouden en werk ik niet ook nog een broodje shoarma of kapsalon, haha.  Iedere keuze heeft consequenties. Ik houd hierbij mijn fysieke doelen steeds voor ogen.

 

Mijn advies aan anderen
Je levensstijl duurzaam aanpassen kost tijd. Het belangrijkste is dat je geduld hebt. Als je 10-15 kilo te zwaar bent, kost het tijd om dit kwijt te raken. Mijn advies is; zoek een goede coach of Personal Trainer die je kan helpen. Die investering is het zeker waard! Het is wel jouw lichaam en je moet en nog zo’n 70 a 80 jaar mee doen. Als je resultaten boekt, hoe klein soms ook, motiveren deze je om door te zetten. Ze geven je zelfvertrouwen wat je meeneemt in andere aspecten als werk en je sociale leven. Ook tegenslagen horen bij het veranderingsproces en ook dan is het belangrijk dat je doorzet.

 

Over de Olympische Spelen, Mark Tuitert en FIRST
In 2010 was ik aanwezig bij de Olympische Spelen in Vancouver. Ik bezocht mijn familie in Canada en mijn vader werkte destijds voor Heineken en deed de medische organisatie voor het Holland Heineken House. Via via hadden we kaarten bemachtigd voor de 1500 m schaatsen. Mijn moeder en ik gingen erheen in oranje tenue en met de Nederlandse vlag om onze nek. Mark won goud. Geweldig was dat! Ik zat toen vlakbij zijn coach, liep erheen en gooide hem de vlag toe. Ik zei ‘Geef de vlag aan Mark!’. Vervolgens zag ik hoe Mark zijn ererondjes reed met mijn vlag.

 

 

Jaren later besloot ik hem een berichtje te sturen via Instagram. Hij reageerde gelijk en zei dat hij de vlag nog steeds heeft. Mark vertelde trots over FIRST Energy Gum. Zodra ik het probeerde, was ik verkocht. Ik train altijd erg vroeg in de ochtend en heb dan wel even een opstartertje nodig. Ik houd absoluut niet van die chemische pre-workout boosters. FIRST werkt echt direct. Als ik FIRST al had ontdekt tijdens mijn studie Rechten, weet ik zeker dat het me geholpen tijdens de middagdip.

In september ga ik werken bij Defensie als jurist en duik ik de studieboeken weer in voor de officiersopleiding en juridische specialisaties. Ik ben nu al blij dat ik FIRST heb ontdekt en weet dat ik het dan nodig ga hebben.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.