TIPS & TRICKS FOR AN OBSTACLE COURSE RACE

TIPS & TRICKS VOOR ALS JE AAN EEN OBSTACLE COURSE RACE GAAT MEEDOEN

Obstacle Course Racing, ook wel OCR genoemd, is razend populair. Alleen in Nederland zijn er in 2018 al meer dan 200 races georganiseerd met meer dan 260.000 deelnemers. De twee grootste races zijn Strong Viking en Mud Masters met respectievelijk 70.000 en 80.000 deelnemers.
 
De sport staat bekend als een parcours waar verschillende hindernissen worden geplaatst. Hardlopen, zwemmen, klimmen, balanceren en zwaaien zijn allemaal facetten die voorkomen bij deze sport. Naast uithoudingsvermogen en kracht, heb je ook balans, snelheid, behendigheid, coördinatie en mentale kracht nodig om de vele hindernissen te overwinnen. In deze blog leggen we uit hoe je het beste een run kunt aanvliegen en waar je rekening mee moet houden tijdens de training.

 

De juiste uitrusting maakt het makkelijker

Bij een obstacle run heb je geen hele speciale uitrusting nodig, maar de juiste keuze in kleding kan wel het verschil maken. Je kleding moet met name functioneel zijn. Iedereen die ooit met een katoenen shirt in het water is geweest, weet dat dit geen goede keuze is. Draag daarom lichte kleding die niet te veel water absorbeert. Handschoenen zijn niet echt nodig. Als het nat of modderig wordt, zullen de handschoenen hun doel niet meer dienen en ben je beter af met blote handen. Het juiste schoeisel is het belangrijkste van je uitrusting. Zorg dat je schoenen een goed profiel hebben, flexibel zijn en niet makkelijk van je voet af glijden en in de modder blijven steken. Normale hardloopschoenen worden niet aanbevolen. Hoogwaardige materialen zoals waterafstotende stoffen worden ook niet aanbevolen, omdat er water in kan komen en in de schoen kan blijven. Het bovenste materiaal moet robuust en toch waterdoorlatend zijn. Voor lange afstanden kan een drinkband of rugzak erg handig zijn.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Om goed voorbereid aan de start te verschijnen, heb je een goede training nodig. Tijdens de training moet rekening worden gehouden met alle elementen (uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, balans, coördinatie en behendigheid). Over het algemeen is uithoudingsvermogen de absolute basis aangevuld met relevante krachttraining. Het is ook mogelijk om hardlopen en krachttraining te combineren, omdat krachttraining een leuke variatie op je normale loop kan bieden. Je kunt bijvoorbeeld na elke kilometer een krachtoefening uitvoeren om een ??obstakel te simuleren. De beste krachtoefeningen zijn die met je eigen lichaamsgewicht. Het wordt met name aanbevolen om pull-ups te oefenen. Bij OCR moet je constant je eigen lichaamsgewicht over obstakels verplaatsen. Een gerichte training is een pull-up programma met 6x 10 pull-ups in verschillende soorten grip (bijv. 2x klassieke grip, 2x chin-ups en 2x hammer grip). Als normale pull-ups nog steeds te moeilijk zijn, kun je een elastiek ter ondersteuning gebruiken.

 

Technische training voor de obstakels

Techniektraining voor de OCR wordt sterk aanbevolen. Het beste is om je techniek op een echte hindernisbaan te trainen. Ga dus op zoek naar een hindernisbaan bij jou in de buurt. Een goede techniek kan je namelijk veel tijd en energie besparen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ??bijna 3 m hoge schuine muur in minder dan 5 seconden te over te komen. Om dit te bereiken, moet je met snelheid een sterke stap in de muur zetten om vervolgens je snelheid naar boven verplaatsen. Zodra je de bovenrand hebt vastgegrepen, trek je jezelf omhoog en breng je één been over de muur. Zodra je dit punt hebt bereikt, beheers je de muur zonder problemen.

 

Maar bovenal zijn OCR’s natuurlijk superleuk! De wereld van OCR is vrij divers en kleurrijk. Of je nu een beginner of een professional bent, een duurloper of krachtsporter bent, iedereen kan zijn individuele kracht gebruiken in een OCR. Samen met vrienden kun je je persoonlijke grenzen verleggen. We wensen iedereen die mee gaat doen aan een OCR, heel veel succes maar bovenal veel plezier!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.