THESE 10 GOLDEN TIPS WILL MAKE EXAMS A BREEZE

MET DEZE 10 GOUDEN TIPS WORDEN TENTAMENS EEN MAKKIE

1. Oefening baart kunst

Je kunt wel denken dat je een vak beheerst, maar een tentamen maken is echt andere koek. Zoals topsporters trainen voor een wedstrijd, moet jij trainen voor een tentamen. Je kunt nog zo goed alles weten, het gaat erom hoe jij dit kan toepassen in de vraagstelling. Oefen daarom vooral veel tentamens, zo weet je wat je kan verwachten. Geen tentamens beschikbaar? Vraag het gewoon aan de docent, deze moet namelijk altijd op z’n minst één oefententamen vrij geven.

 

2. Paniek?!!

Stay calm. Als je jezelf grote zorgen maakt of jij wel of niet goed voorbereid bent, bedenk dan het volgende: Het heeft alleen zin om je druk te maken over de zaken die jij kunt controleren. Zoals de tijd die je in leren stopt naast de andere punten in dit blog. Alles wat je niet kunt controleren kun je maar beter loslaten. Het is onnodig je daar zorgen over te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je? Nou, de oude Grieken en romeinen pasten dit al toe. Ze waren bedreven in de stoïcijnse filosofie, die als uitgangpunt heeft jezelf te wapenen met juiste gedachten en te focussen op wat jij kunt doen. Wil je meer weten over dit stoïcijnse filosofie luister dan naar deze podcast met filosofe Miriam van Rijen. 

 

3. Kom van die stoel af! 

Bewegen is belangrijk! Als je langer dan een half uurtje zit neemt je hersenactiviteit sterk af. Niet effectief dus. Probeer daarom om om de zoveel tijd even te bewegen. Bijvoorbeeld door op te staan en te herhalen in gedachten wat je net geleerd hebt. Grote kans dat je het beter onthoudt.

 

4. Cafeïne 

Alert blijven is natuurlijk een dingetje als deadlines dichterbij komen, de stress toeneemt en de oogjes kleiner worden. Daar komt cafeïne om de hoek kijken! Het stofje dat je alerter maakt waardoor je langer je focus vast kan houden. Perfect om te studeren dus! Je kan natuurlijk een kopje koffie nemen om de zoveel tijd, maar nog beter is het om een energy gum te gebruiken. Dat is een kauwgom met cafeïne. Door het kauwen neem je, 1. De cafeïne sneller op, namelijk binnen 5 minuten.  2. Blijven je hersenen alerter door de kauwbeweging zelf. Wil je het testen? Maak dan nu gebruik van deze First Energy Gum aanbieding! 

 

5. Begin bij het einde 

Waarschijnlijk begin je er te laat mee en weet je wel dat het belangrijk is: Een goede planning. Maar waar te beginnen? Begin gewoon bij het einde. Dit klinkt gek, maar is eigenlijk heel logisch. Je begint bij de tentamendatum en bepaalt per week dat je terug rekent waar je moet staan. Noteer je doelen voor de weken voorafgaande aan je tentamen, zet ze in je agenda en…  Hou je er aan!

 

6. Een tentamen haal je in bed 

De Tour de France win je in bed zij een groot wielrenner ooit. Zo geldt het ook voor tentamens. Je wint natuurlijk geen wielerwedstrijd door de hele dag in bed te blijven liggen, maar je moet wel zorgen dat je flink uitrust. Een goede nachtrust is mega belangrijk, ook voor cognitieve prestaties zoals studeren. Vermijd blauw licht 2 uur voordat je naar bed gaat, dit onderdrukt je slaapgevoel. Maak een avondwandeling, berg je telefoon en studieboeken op en zoek je nest op. Middagdutjes van 20 minuten kunnen ook voor wonderen zorgen, neem het ervan!

 

7. Let op je ademhaling 

Stress, studie, stilzitten het heeft allemaal geen positieve invloed op je ademhaling als je niet oppast. Deze wordt gejaagder, korter met als gevolg dat je eerder moe zult zijn. Neem een paar minuten in de ochtend, middag en avond om heel even bewust op een stoel te zitten en je ademhaling te vertragen. Sluit je af en probeer alleen op het rustige ritme van je in en uitademing te letten. Je zult herboren zijn na een paar minuten!


8. Muziek

Klassieke muziek schijnt het beste te werken om tot rust te komen en je concentratie te verhogen. Death metal of hardstyle muziek is misschien niet optimaal om te blokken, bedenk dat wel, of jij moet hakkend of headbangend op je best zijn natuurlijk. Misschien iets om zelf te testen.

 

9. Internet uit

Het internet, wie is er niet groot mee geworden? Nou je voorouders niet, dat waren nog noeste mensen die zich konden concentreren. Dat was ook een stuk makkelijker zonder Reddit, Google, Snapchat of Instagram. Hou jezelf niet voor de gek en sluit je af van het internet. Zet in ieder geval notificaties uit en leg je telefoon niet in het zicht of binnen handbereik. Anders gaan je gedachten vanzelf hun eigen weg en dat is meestal niet jouw studieboek.

 

10. Lach

Het leven niet te serieus nemen is een goede remedie om je door lastige situaties te slaan. Kijk een comedy serie, of plan juist een avondje theater om dubbel te liggen om je favoriete cabaretier. Lachen ontspant, je vergeet even je zorgen.  Dat is heel gezond en zo start je de volgende dag met een schone lei en zul je zien dat je meer  energie hebt. Bijkomstig voordeel, je creativiteit krijgt een boost. En zo vind je misschien wel dat antwoord op die vraag die je in eerste instantie niet wist. 

 

 Succes!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.