A male runner kneeling down to tie his shoelaces

MAAK VAN JE GEZONDHEID EEN PRIORITEIT

We sparen voor onzekere tijden of die ene belangrijke uitgave die we ooit willen doen. Voor een studie voor de kinderen, een wereldreis of misschien klinkt het aantrekkelijk om toch het geld dat je niet direct nodig hebt te beleggen in aandelen. Zorgen voor emotionele stabiliteit is belangrijk en het zou kortzichtig zijn om te zeggen dat geld daar geen belangrijke rol in speelt. Toch vergeten we vaak te kijken naar de investering die het dichtst bij ons ligt, die spotgoedkoop is en een geweldig rendement kent. De investering in fysiek kapitaal, ofwel je gezondheid.

Het lichaam is een geweldig instrument. Niet zoals een als pronkstuk aan de muur hangende dure gitaar, maar juist als een intensief gebruikte klassieker, die mits goed onderhouden, alleen maar mooier en waardevoller wordt door veelvoudig gebruik. Ons lichaam is gemaakt om weerstand te overwinnen. Het simpele concept van aanpassen en sterker worden door middel van het belasten van je lichaam is zo oud als onze natuur.

We onderbelasten ons lichaam

Lichaam en geest zijn flexibeler dan veel mensen denken. Alleen trap je daarmee sneller in de val. De val van het constant onderbelasten van je lichaam. In het dagelijks leven ontbreekt vaak de noodzaak om fysiek in actie te komen. Zo slim als we zijn, hebben we alle fysieke belasting zoveel mogelijk uit ons moderne leven gesloopt. Waar mijn oma nog met de benenwagen richting de markt ging en zittend op een klein houten krukje de koeien molk, daar sluiten wij ons in de file aan en typen we ons een bochel achter onze laptops en smartphones. Hersenen schakelen grotendeels uit bij tv-kijken, longen staan in de slaapstand na een dag op kantoor en de kleine spiertjes rond je wervelkolom verzwakken door het uren stilzitten in je bureaustoel.

De aftakeling gaat langzaam

Je hebt het niet door dat je een weekdier bent dat steeds verder afglijdt van de mens die ooit jagend en verzamelend zijn kostje bij elkaar sprokkelde. Jammer genoeg blijven de positieve effecten van training en beweging kort aanwezig. Alles wat je in korte termijn opbouwt kan met een paar weken niets doen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat is geen motiverende gedachte. Waarom zou je dan nog investeren in je gezondheid?

 Begin met prioriteren 

Het probleem dat achter deze vraag verscholen ligt, is de illusie dat je gezondheid kunt bemachtigen door een kort schema te volgen, een paar keer te sporten of een voedingsschema voor een paar weken te testen. Allemaal mooi om te doen, maar de echte winst zit hem in het volhouden. Het zit hem in gedrag, waarvan je weet dat het nuttig is, eigen te maken. Een gezond leven begint niet met een schema, het begint met je prioriteitenlijstje.

Hoe belangrijk vind jij je gezondheid?

Ben je het eens met het feit dat je zo meer weerstand hebt tegen ziektes? Je meer energie hebt voor alle plannen die je wilt uitvoeren? Je hersenen beter zullen functioneren en je fijner slaapt? Je over het algemeen gelukkiger en veerkrachtiger bent? Je over het algemeen tot op latere leeftijd mobiel en energiek zult zijn?

 Je moet er zelf in geloven

Ik ga hier niet de berg aan wetenschappelijk onderzoek citeren dat het bovenstaande bewijst. Het zijn kille cijfers die bijna niemand checkt en weinig mensen overtuigt. Het gaat erom of je gelooft dat het zo is en dat wat hierboven staat belangrijk voor je is. Want pas wanneer je dat doet, maak je bewust de keuze om erin te investeren. Je investeert niet in iets waar een goede uitkomst voor je gevoel weinig oplevert terwijl de investering groot is. Pas wanneer je je beseft dat je door iedere dag te bewegen, regelmatig gewichten te verplaatsen en je hartslag zo nu en dan te verhogen, een kleine investering doet die je op de lange termijn veel geluk en gezondheid oplevert, dan is die investering een no-brainer.

Een goede gezondheid is je waardevolste bezit

Zie gezondheid niet als het speculeren op een aandeel waarvan je hoopt dat het je op korte termijn gouden bergen zal opleveren. Zie het als een rendement dat niet in geld is uit te drukken, vraag degene die nu lijdt onder een zware slopende ziekte maar na wat het meest waardevolle bezit in hun leven is en die zal antwoorden: Een goede gezondheid.

Uiteindelijk hebben we niet alles in ons leven voor het zeggen, eigenlijk als je er bij nadenkt zelfs vrij weinig. Ook gezondheid is niet iets wat wij bezitten. Het is iets wat ons overkomt en van vele factoren afhankelijk. Maar, dat je invloed hebt op die factoren is duidelijk. De volgende keer dat je twijfelt over het kopen van aandelen of het opzetten van een spaarpotje voor die mooie reis, check dan eerst of je de belangrijkste investering al hebt gedaan: Investeren in je gezondheid. Maak er direct werk van. Zet het bovenaan je prioriteitenlijst en geniet van je welverdiende rendement.

Terug naar blog

1 reactie

Bedankt voor de pep talk! Sporten valt mij nog wel eens zwaar maar ik doe het vooral om fit te blijven. Een goede gezondheid is inderdaad de grootste rijkdom!

Carla

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.