CAFFEINE CHEWING GIVES ENERGY AND REDUCES STRESS

KAUWEN OP CAFEÏNE GEEFT ENERGIE EN VERLAAGT STRESS

Wanneer we ons energiek voelen, worden we vanzelfsprekend ook actiever. We gaan meer ondernemen en denken dat we meer aankunnen. Dit kan in sommige gevallen ook leiden tot stress. Stress voor het lichaam, en op den duur, wanneer je te lang te hard werkt of actief bent, ook voor ons brein. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je je toch energiek voelt zonder dat dit extra stress oplevert. Lees snel verder, want het antwoord is eigenlijk vrij simpel.

 

Cafeïne geeft je energie

We weten waarschijnlijk allemaal wel dat je je door cafeïne energieker gaat voelen. Dit komt doordat wanneer cafeïne in de bloedbaan is terechtgekomen, het ons centraal zenuwstelsel stimuleert. Je lichaam produceert dan het stofje epinefrine, beter bekend als adrenaline. Epinefrine is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verbeteren van prestaties, waardoor je inspanningen langer kunt volhouden. Het zorgt er ook voor dat je perceptie van inspanning verandert. Dit wil zeggen, dat de prestatie minder zwaar lijkt te voelen dan hij daadwerkelijk is. Maar wat als die prestatie eigenlijk best zwaar is, en je continue energie moet kunnen leveren? Hieronder lees je hoe je deze stress eenvoudig kunt verminderen.

 

Kauwen werkt stress verlagend

Erik Scherder, professor neuropsychologie, legt uit : “Het is ontzettend leuk dat er al veel studies zijn gedaan over kauwen. Eigenlijk is het kauwen bijna hetzelfde als lopen. Je hartslag gaat iets omhoog en dat is weer belangrijk voor de doorbloeding van je brein. Aan de binnenkant van je brein ligt de hippocampus. Deze is essentieel voor je geheugen en het aanleren van nieuwe dingen. Kauwen verbetert de doorbloeding en werking van je hersenen. De hippocampus remt weer andere gebieden in de hersenen zoals de hypothalamus; het regelcentrum dat je hormonale systeem bestuurt. Stel je voor dat je stress ervaart. Stress activeert de hypothalamus en maakt via de bijnieren het stresshormoon cortisol aan. Cortisol bezet de receptoren op de hippocampus, waardoor deze actief wordt en de hypothalamus weer remt. Hierdoor stokt de cortisol-aanmaak. Zo heb je dus eigenlijk een zelfregulerend stressmechanisme in je lichaam, Prachtig!”

 

"Maar stel nu dat je chronische stress hebt, constant en iedere dag. Dan kan de hippocampus het niet meer aan, waardoor de remming wegvalt.  Je kunt dan veel problemen krijgen en in een negatieve spiraal belanden. Het mooie is dat kauwen leidt tot activatie van de hippocampus en zo goed helpt om stress beter te reguleren.”

 

Cafeïne maakt je gelukkiger

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je je meestal beter voelt na het drinken van een kop koffie of het nemen van First Energy Gum, zal het antwoord je misschien verbazen. Cafeïne verhoogt de productie van de "feel-good" neurotransmitter in je hersenen die bekend staat als dopamine. Maar, dopamine is niet alleen verantwoordelijk voor het ervaren van plezier en geluk, het speelt ook een cruciale rol bij de emotionele en mentale gezondheid en wordt geassocieerd met motorische controle, motivatie en verlangen. Eigenlijk maakt cafeïne je dus gewoon een iets gelukkiger mens ;). 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.