HOW TO DISTRIBUTE YOUR ENERGY IN CYCLING

HOE VERDEEL JE JE ENERGIE IN DE WIELERSPORT

Dylan van Baarle is een Nederlandse wielrenner, die onlangs is overgestapt van Cannondale-Drapac naar het grote Team Sky. Zij hadden hun oog al een behoorlijke tijd laten vallen op Dylan. Het bevalt hem erg goed bij Team Sky: “Je merkt dat het een grote toonaangevende ploeg is, want alles is top geregeld van materiaal tot staff.” Van Baarle is nog niet gebombardeerd tot kopman in de koersen, maar dit wordt per koers bepaald dus alles ligt open.

 

Training, voeding en herstel 

Het seizoen van Van Baarle is op dit moment in volle gang. Het is nu tijd om te pieken en te oogsten. Alles staat nu in het teken van voldoende rust en vormonderhoud en –behoud. “In deze periode is er niet veel tijd om te trainen naast het fietsen. Het is vooral rusten tot Milaan San Demo begint. Je moet je voorstellen dat we in een week van bijvoorbeeld Parijs/Nice 31,5 uur op de fiets maakten. Dat is enorm intensief en alle tijd die over is, wordt benut om te herstellen. Daarom let ik wel heel erg op het aantal koolhydraten die ik binnen krijg met de lunch. Deze koolhydraten vullen de energievoorraad aan en zorgen voor lichamelijk herstel. In de afgelopen jaren heb ik dit niet altijd goed gedaan, maar nu merk ik een groot verschil als ik op de fiets zit. Voeding en energiebalans zijn essentieel in de wereld van de wielersport. Dit geldt ook voor mijn krachttrainingen. Om in de gym mijn trainingen zo explosief mogelijk te kunnen doen, gebruik ik FIRST Energy Gum. De gum geeft me net wat extra om me scherper te voelen.”
 

Wielertips en -tricks 

De wielersport is enorm populair. Elk jaar staan er tijdens de Tour de France zo’n 10 miljoen mensen in de berm en in de tijd dat de grote wielerrondes worden verreden, zie je overal in Nederland grote en kleine wielergroepjes oppoppen. Wielerfans strak in wielerpak, van dik tot dun, van oud tot jong, van beginner tot gevorderd. Ook Van Baarle heeft een enorme schare fans die hem op de voet volgen. Als belangrijkste tip voor hen geeft van Baarle: “Ga niet de hard van start en onderschat ook de rol van voeding niet. Eet gelijk vanaf de start goed en voldoende. Neem om de 20 min een gelletje of een energybar. En vergeet natuurlijk de First Energy Gum niet voor de finale ;). Focus is zo diep in de finale van een grote koers essentieel. De hectiek is groot en zit iedereen er doorheen. Op dat moment rijd ik voornamelijk op mijn instinct. Ik heb dan geen plan, want dat is lastig in zulke koersen. Je moet eigenlijk gewoon op het juiste moment op de juiste plek zitten en in de laatste 40 kilometer je kans afwachten.”


Van Baarles grote doel 

Voor Van Baarle is de transfer naar Team Sky een droom die uitkomt. Hij is zijn hele leven al enorm doelgericht. “Natuurlijk wilde ik als kleine jongen ooit wereldkampioen worden, ooit in die regenboogtrui rijden. Op dit moment zou ik heel graag ooit een grote klassieker op mijn naam willen schrijven. Die droom wordt steeds heftiger nu ik steeds beter ga rijden in de klassiekers.” Van Baarle is tevreden als hij eind april op een terrasje in de zon terugkijkt op zijn voorseizoen en hij op het podium heeft gestaan van een klassieker. “Dat zou echt geweldig zijn!”

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.