THIS CROSSFIT ATHLETE SWEARS BY VEGAN DIET

DEZE CROSSFIT ATLEET ZWEERT BIJ VEGAN DIEET

Persoonlijk verhaal van Jeremy Reijnders


Ik zal me even voorstellen, mijn naam is Jeremy Reijnders, nu 25 jaar oud. Ik kom oorspronkelijk uit Brabant, maar woon nu in Amsterdam. Ik ben afgestudeerd aan de Sporthogeschool in de richting Sportkunde & Welzijn, Ex-Judoka en momenteel topsport CrossFit atleet en CrossFit coach bij de VondelGym. Sinds november 2015 ben ik overgestapt op een volledig plantaardig voedingspatroon met als insteek sneller te kunnen herstellen en betere sportprestaties te kunnen leveren. Sindsdien ben ik in 2018 Nederlands kampioen CrossFit geworden, 2e

 op het EK teams en heb ik ook meegedaan aan het WK CrossFit (bekend als de CrossFit Games) in 2018 en 2019. Mijn doel voor dit jaar is om me te kwalificeren voor de 2020 CrossFit Games. 

 

De switch

Voordat ik op het plantaardig eten in wil gaan, wil ik wel even kwijt dat ik altijd dacht dat ik de LAATSTE persoon op aarde zou zijn die vegetariër, laat staan veganist, zou worden. Ik at maar al te graag vlees, vis, zuivel en eieren. Standaard drie keer per dag. Ik had zelfs een bijbaantje bij een burgerbar. 

 

Los daarvan was ik wel altijd al geïnteresseerd in gezonde voeding. Voordat ik aan CrossFit deed heb ik altijd op topsport niveau gejudood. In de topsport is voeding net zo belangrijk als het trainen zelf, daarom was ik altijd al bezig met het optimaliseren van mijn voedingspatroon om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Ik was ervan overtuigd dat dierlijke producten hierbij noodzakelijk waren. Daarom geloofde ik in de eerste instantie ook niet dat je zonder dierlijke producten ook gezond kon zijn, laat staan dat je er topsportprestaties mee kunt leveren. Dit hoorde ik voor het eerst na het zien van de documentaire “Forks over Knives”. Dit triggerde mij om me er meer in te gaan verdiepen. Daarna heb ik bij elkaar denk ik wel meer dan 100 video’s, documentaires, artikelen en boeken over plantaardig eten en een veganistische levensstijl bestudeerd. Want ik wilde dat heerlijke vlees natuurlijk niet zomaar van mijn bord halen. Nadat ik al deze nieuwe informatie had opgedaan, was ik er van overtuigd geraakt dat een (onbewerkt!) plantaardig voedingspatroon mijn sportprestaties en gezondheid meer ten goede zou komen dan een voedingspatroon met dierlijke producten. 

 

Tijdens deze zoektocht kwam ik ook andere goede redenen tegen om plantaardig te eten. Zo leerde ik na het zien van de documentaire “Cowspiracy” dat het niet alleen om je gezondheid gaat, maar dat het supporten van dierlijke producten ook de verslechtering van het klimaat/milieu bevorderd. Dat de veeteelt industrie zelfs voor meer vervuiling zorgt dan alle infrastructuur bij elkaar, was voor mij nog een extra reden om plantaardig te gaan eten. De laatste reden, tevens voor mij de belangrijkste reden, is het ethische aspect dat komt kijken bij het eten van dieren. Dit kwam onder andere door het zien van verschillende speeches van James Aspey, Gary Yourofsky en James Wildman. Ik beschouwde mezelf altijd als een “dierenvriend”, maar toen ik eenmaal inzag dat we dieren niet nodig hebben voor onze gezondheid, het produceren ervan slecht is voor het klimaat en we ook zonder dierlijke producten lekker kunnen blijven eten, realiseerde ik me pas echt dat het doden van deze dieren zo onnodig was, en dat ook de dieren in de veeteelt industrie (en niet alleen mijn huisdieren) pijn, angst, eenzaamheid en andere emoties voelen. Hun leven is net zo veel waard als dat van bijvoorbeeld mijn hond. Ik wilde niet meer bijdragen aan het leed dat kwam kijken bij het produceren en gebruiken van dierlijke producten. Dit was het moment dat ik niet alleen plantaardig ging eten, maar ook overstapte op een volledige veganistische levensstijl. 

 

Verschillen

Toen ik was overgestapt merkte ik al snel een aantal verschillen. Ik voelde me energieker, was minder moe en, voor mij het belangrijkste, ik had minder lang spierpijn. Zo had ik voorheen vaak 2-3 of soms zelfs 4 dagen lang spierpijn na een CrossFit training. Nu moest ik echt hard mijn best doen om het na twee dagen nog te voelen. In topsport is herstel een van de belangrijkste dingen als het gaat om het leveren van prestaties. Atleten die sneller kunnen herstellen, kunnen ook meer trainen en dus meer progressie boeken. Zo merkte ik dat ik in een week een extra trainingen kon toevoegen, omdat mijn lichaam nu meer volume aankon. Ook voelde het alsof mijn lichaam wel even moest wennen aan dit nieuwe eetpatroon. Zo merkte ik een groot verschil in mijn stoelgang. Omdat ik nu ineens veel meer vezels binnen kreeg zat ik wel wat vaker op de wc dan voorheen. Dit was voornamelijk de eerste één à twee maanden zo, daarna had ik daar geen last meer van. 

 

Reacties

Ik stond eigenlijk een beetje bekend als de grote “vleeseter”, daarom waren veel vrienden en familie ook verbaasd toen ik ze vertelde dat ik geen vlees meer at. Gelukkig heb ik niet veel negatieve reacties gehad, maar vroegen anderen zich vooral af waarom ik dit deed. Ik probeerde deze vragen altijd vanuit mijn eigen perspectief te beantwoorden en me in te leven in de ander om de vraag zo neutraal mogelijk te kunnen beantwoorden. Dit omdat het voor velen toch een gevoelig onderwerp is en iedereen hier zo zijn eigen mening over heeft. Ik kon alle vragen die ik kreeg heel goed begrijpen, dit omdat ik zelf ook wel honderd vragen had voordat ik aan deze reis begon. De meest gestelde vraag die ik kreeg (wat tevens ook mijn eerste zorg was toen ik als topsporter plantaardig ging eten) was “waar ik mijn eiwitten dan vandaan haal?”. Nu weet ik dat wanneer je genoeg calorieën binnenkrijgt, het onmogelijk is om een eiwittekort te hebben. Wanneer je veel sport en ook aan krachtsport doet, kun je je eiwit inname verhogen door meer peulvruchten, granen, noten en zaden te eten of eventueel overwegen om een plantaardig eiwit poeder te gebruiken. 

 

Obstakels

In het begin vond ik het best wel moeilijk toen ik in de supermarkt stond en even niet meer wist wat ik nou wel en niet moest kopen. Daarom heb ik in mijn voedingspatroon elke week maar één ding aangepast, zodat de transitie naar een nieuw eetpatroon heel geleidelijk ging. Hierdoor was het voor mij veel makkelijker om vol te houden. Zo begon ik langzaam nieuwe gerechten en opties toe te voegen die ik lekker vond, en vanuit die basis heb ik verder uitgebouwd. Wat mij daarbij heel erg heeft geholpen was de quote: “streef naar progressie, niet naar perfectie”. Door te focussen op alle momenten waar ik wel plantaardig kon eten en niet op die ene keer bij vrienden waar het niet uitkwam, bouwde ik langzaam een nieuwe gewoonte op en op een gegeven moment wist ik niet beter. Wel was ik in het begin bang dat ik heel veel producten niet meer kon eten. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat voor ieder product dat ik voorheen heel lekker vond, er nu ook een plantaardig alternatief is dat vaak net zo goed smaakt. 

 

Huidig voedingspatroon

Momenteel probeer een onbewerkt plantaardig voedingspatroon te volgen. Daarbij probeer ik aan de “daily dozen” te komen die in het boek “How not to die” van dr. M. Greger worden beschreven. Ik vermijd dus zoveel mogelijk bewerkt voedsel, maar dat wil niet zeggen dat ik geen uitzonderingen maak voor een plantaardige burger of een vegan Ben & Jerry’s. 

 

Een typische doordeweekse dag zou er als volgt uit kunnen zien. Ik begin de dag vaak met wat water en een stuk fruit. Vervolgens maak ik meestal een grote smoothie- of havermout-bowl waar ik toppings zoals muesli, noten en zaden aan toe voeg. S’middags eet ik regelmatig scrambled tofu + groenten, gevulde wraps, een quinoa salade of gewoon een sandwich. S’avonds verschilt mijn maaltijd wel van dag tot dag, maar ik ben erg fan van curry’s, burrito’s of ouderwets stamppot boerenkool maar dan met zoete aardappelen en een vleesvervanger. S’avonds laat neem ik regelmatig nog een bakje kwark van Alpro waar ik ook wat noten, zaden en bessen aan toe voeg. Mocht ik tussendoor nog honger hebben, dan probeer ik deze te stillen met zoveel mogelijk fruit.Ik probeer altijd minimaal twee uur voor mijn training geen grote maaltijd meer te eten. Hierdoor is mijn lichaam niet meer bezig met het verteren van eten maar kan het alle energie voor het sporten zelf gebruiken. Makkelijk te verteren voedsel zoals een stuk fruit of een mueslireep kan zeker geen kwaad om nog redelijk dicht voor je traint te nemen. Wanneer ik het gevoel heb ik dat ik voor een zware training of wedstrijd een extra energie boost kan gebruiken, dan neem ik een cafeïne Gum van First Energy gum. Verder zorg ik dat ik tijdens mijn trainingen goed gehydrateerd blijf en neem ik als post workout ook nog plantaardige eiwitten of eet een banaan. Als supplementen neem ik dagelijks extra vitamine B12, D3, Omega 3 (uit algen) en magnesium. Daarnaast ook regelmatig nog wat creatine. 

 

Mijn motivatie

Doordat ik me zo goed voel, alle voordelen van het plantaardig eten ervaar en ook het onnodig leed van de dieren wil voorkomen, hoop ik anderen met mijn manier van leven en de sportprestaties die ik lever te inspireren om minder vlees te eten en het imago van het veganisme te veranderen. Simpelweg gezegd wil ik een positieve invloed achterlaten op de mensen, dieren en de omgeving om mij heen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.