THE 5 'MUST SEE' NETFLIX SPORTS DOCUMENTARIES

DE 5 'MUST SEE' NETFLIX SPORT DOCUMENTAIRES

Soms ben je meer tijd kwijt aan het zoeken naar iets om te kijken op Netlix dan dat je uiteindelijk bezig ben met kijken. Herkenbaar? Dat bracht ons op het idee om jou te helpen met het selecteren van interessante films op Netflix. In deze blog hebben we onze top 5 ‘must see’ sport documentaires voor je op een rij gezet. Veel kijkplezier!

 

  1. THE BARKLEY MARATHONS

Zin om te beginnen met hardlopen maar heb je geen inspiratie? Dan is de Barkley Marathons een documentaire die je gezien moet hebben. Deze komische én verrassend spannende documentaire gaat over één van de zwaarste (en meest sadistische) hardloopwedstrijden ter wereld. In de bossen van Tennessee dienen deelnemers binnen zestig uur maar liefst 160 kilometer af te leggen, inclusief zestienduizend hoogtemeters. En alsof dat nog niet zwaar genoeg is: er is geen duidelijk gemarkeerd parcours, met veel verdwaalde lopers tot gevolg. Niet voor niets haalden voor 2012, het jaar waarin documentairemakers Annika Iltis en Timothy Kane de race volgden, slechts tien atleten ooit de finish. De aanmeldprocedure alleen al is erg geheimzinnig. Er is bijvoorbeeld geen website waar je je kan aanmelden zoals bij ieder ander evenement. Als je er wel erachter komt hoe en waar je je kan inschrijven zal je onder andere een essay moeten schrijven over waarom je mee wilt doen. De 40 personen die worden uitgeloot krijgen geen uitnodiging maar een condoleancebrief als bevestiging. 
Deelnemers die uiteindelijk aan de start verschijnen weten verder niet eens hoe laat de wedstrijd precies begint! Dit wordt pas duidelijk doordat er op een willekeurig tijdstip op een hoorn geblazen wordt. Een uur na het blazen op de hoorn steekt de ster van de film, organisator Gary 'Lazarus Lake' Cantrell, een sigaret op wat het officiële startschot betekent.

Dit is het soort avontuur wat je alleen uit films kent. We verklappen niet te veel maar deze documentaire inspireert echt om te beginnen met hardlopen.

  

  1. BORN STRONG

Born Strong is het verhaal van de vier sterkste mannen op de planeet. Elk jaar bekroont de Arnold Strongman Classic de winnaar in de puurste krachtmeting op de planeet. De Arnolds van dit jaar zijn uniek en elk van deze vier weegt meer dan 400 pond (181 kilogram). De Litouwse Zydrunas Savickas, 40, is de erkende sterkste man ooit, die misschien zijn prime heeft gepasseerd. De Amerikaan Brian Shaw is de titelverdediger, een 6'8 ', 425-pond reus die klaar lijkt te zijn om de kroon te pakken. Eddie Hall in Engeland is 'de hongerige wolf' die op de deur klopt. "Ik zal alles doen", zegt hij. "Ik zal sterven, als het moet." Eindelijk is er IJslander Hafthor Bjornsson, die ‘The Mountain” speelt in Game of Thrones. Hij is de jongste van de groep, maar met misschien wel het grootste potentieel. "Het is geweldig om deze monsters te zien", zegt Arnold Schwarzenegger, de gastheer van de competitie en voormalig kampioen bodybuilding. Born Strong geniet van het drama wanneer deze opmerkelijke reuzen botsen. Slechts één zal winnen.

 

  1. FORMULA 1: DRIVE TO SURVIVE

Fan of geen fan, het maakte niet uit. Iedereen een aflevering zag van de Netflix-documentaire Formule 1: Drive to Survivekeek voortaan anders naar een Formule 1-race. Zelfs de mensen die voorheen zeiden dat ze niets hadden met 'raceauto's die alleen maar rondjes rijden', merkten nu op dat er wel degelijk tactiek en een hoop techniek bij komt kijken. In dit eerste seizoen volgde je coureurs, managers en teameigenaars zowel op als buiten de racebaan, tijdens een moordend seizoen vol Formule 1-races. In de tien afleveringen kreeg Verstappen veel aandacht: zijn hoogte- en dieptepunten, maar ook zijn relatie met Daniel Ricciardo wordt belicht, met de crash in het Azerbeidzjaanse Baku. Verstappen en Ricciardo leken op tv vaker vrienden dan collega's. Toch stond de (op het oog) amicale band Ricciardo niet in de weg om zijn vleugels uit te slaan naar een ander team: vanaf seizoen 2019 rijdt de Australiër namelijk niet meer voor Red Bull, maar voor Renault. Saillant detail: Red Bull stapte na tegenvallende resultaten met Renault dit seizoen juist over naar de nieuwe motorleverancier Honda. Toch iets om in de gaten te houden. Daarnaast is de komst van de piepjonge Monegaskische autocoureur Charles Leclerc in de Formule 1 een aandachtspunt. Waar voorheen Max Verstappen als de grote belofte en mogelijke wereldkampioen bekend stond, wordt nu de 21-jarige Leclerc na enkele opvallende prestaties genoemd als opvolger van wereldkampioenen Hamilton en Vettel. De serie is geproduceerd door James Gay Rees, een Britse producent die je kunt kennen van de documentaire Senna over het leven van Formule 1-coureur Ayrton Senna.

Voor al die mensen die na het eerste seizoen hals reikend uitkeken naar een tweede seizoen hebben we goed nieuws. Seizoen 2 van Formule 1: Drive to Survive is bevestigd! En nog meer heuglijk nieuws, want Ferrari en Mercedes (de grote afwezigen in het eerste seizoen) hebben toestemming gegeven om ook hun teams te laten volgen. 

 

  1. THE HURT BUSINESS

Van de producenten van 'Bowling for Columbine', 'Fahrenheit 9/11' en 'Generation Iron', beschrijft 'The Hurt Business' de levens van verschillende supersterren in de vechtsport, waaronder Ronda Rousey en Jon Jones. Deze concurreren in een van de snelst groeiende sporten ter wereld.  Centraal staat hun strijd en de triomfen die hun loopbaan in kooigevechten bepalen. Naast legendes, zoals Georges St-Pierre en veelbelovende nieuwe vechters in de sport, behandelt de film de geschiedenis van gemengde vechtsporten, van de oude Griekse Colosseum gevechten tot de moderne locaties zoals het MGM Grand in Las Vegas, allemaal vakkundig verteld door Kevin Costner. Thema's van letsel, zowel mentaal als fysiek, worden onderzocht en de vraag wordt opgeworpen of het de moeite waard om lichaam en geest op te offeren voor sport? Al met al een zeer indrukwekkend en leerzaam kijkje achter de schermen van een van de oudste sporten op aarde; het man tot man gevecht. 

 

  1. THE REDEEMED AND THE DOMINANT

Deze indrukwekkende documentaire gaat over de fitste mensen op aarde. Elite-atleten doen een reeks slopende tests om te strijden om de titel 'Fittest on Earth', gemeten over 4 dagen tijdens de Reebok Cross-fit Games in Wisconsin, USA.

Zoals de makers het zelf prachtig omschrijven: “The Fittest on Earth captures all the drama as top athletes resembling chiseled Grecian gods descend on Madison, Wisconsin, to face a series of trials. Hercules faced 12; they take on 13."

In deze 103-minuten durende documentaire krijg je een kijkje in het leven van atleten als: Tia-Clair Toomey, Matt Fraser (dé favoriet), Kara Webb, Katrin Davidsdottir, Sara Sigmundsdóttir en Brent Fikowski. Dit zijn niet zomaar namen, dit zijn de namen van de fitste mensen op deze aardbol. Oftewel, de Lionel Messi's, Cristiano Ronaldo's of de Lieke Martens' van de CrossFit-wereld.

Met andere woorden: reserveer maar vast een WOD (Workout Of te Day) bij je lokale CrossFit-box, want na het zien van deze docu ben je gegarandeerd gemotiveerd!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.