DAKAR RALLY WITH TEAM CORONEL

DAKAR RALLY MET TEAM CORONEL

Nog een paar dagen quarantaine en dan is het zover! Op 3 januari begint in Jeddah, Saudi Arabië de 43ste editie van de Dakar Rally. Natuurlijk staan de tweelingbroers Tim en Tom Coronel ook dit jaar weer aan de start met hun buggy #Beast347. Hoewel deze Dakar editie er iets anders uit zal zien dan voorgaande jaren, is het team ready to go! Dit jaar met als doel om in de top 20 te finishen. Mark sprak Tom Coronel in Huizen, waar op dat moment nog druk aan 'The Beast' werd gewerkt.

Teamwork

Het Coronel Dakar team bestaat natuurlijk in de eerste plaats uit de broers Tim en Tom zelf. Beiden staan als coureur ingeschreven en ze willen dan ook 50/50 rijden en navigeren. Op de vraag of solo niet een optie zou zijn, antwoordt Tom dat ze dat niet meer doen. In eigen woorden: ‘Solo rijden is voor idioten. Tim en ik zijn solo gefinisht en zeiden daarna ook tegen elkaar “hier zijn we klaar mee” Geloof mij maar, ik ben redelijk extreem met dingetjes, maar dit wens ik m’n grootste concurrent niet eens toe. Het is echt niet leuk en je gaat er helemaal kapot aan.’ Als voorbeeld liet hij dit filmpje zien dat in 2016 viraal ging als een van de meest ongelukkige Dakar momenten.

 

Maar, volgens Tom is het ook genieten. “Als Tim en ik uitstappen, dan staan we echt helemaal te springen” Een mooi voorbeeld hiervan is deze video van de finish van stage 3 in 2019, waar ze de Rio in gleden ‘Daar zijn we echt vol gas door de rivierbedding gereden. We hadden geen keus, gewoon vol gas, we konden er ook niet uit. Alles piepte en kraakte, maar we moesten wel doorgassen, anders kwamen we vast te zitten. En toen we er eindelijk uit waren, stonden we ook nog aan de verkeerde kant.

 

 

Eenmaal aan de finish stonden we echt te springen - dat is gewoon een combinatie van de spanning, focus, en ontlading’ aldus Tom. Na zulke etappes is het maar goed dat er een sterk team achter de coureurs staat dat tot in de late uurtjes aan de auto sleutelt zodat er de volgende dag weer fris gestart kan worden.

De Rally

 

De 2021 Dakar Rally Route: Een voor alle deelnemers geheel nieuwe route door Arabisch woestijngebied.

Net als vorig jaar zal de woestijnrally van 03 t/m 15 januari in Saudi Arabië gereden worden. Het begint allemaal met de proloog, waarna er 12 etappes worden gereden. Tijdens deze etappes moeten de deelnemers van checkpoint naar checkpoint rijden, met daartussen ook nog zo’n 40 tot 50 extra waypoints per dag. Het missen van deze punten betekent straftijd! De waypoints zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden zegt Tom. ‘Dan sta je daar voor een enorme berg en kijk je in het roadbook. - Ja, we moeten hier echt rechtdoor. Vervolgens ga je die kant op met de gedachte “dit kan helemaal niet”- Maar het staat er echt! Op zo’n moment is het gewoon een kwestie van doen. We hebben ook een keer gehad dat iedereen aan het zoeken was naar het waypoint, en hij op een onmogelijke plek ergens boven op een berg bleek te zitten. Er waren enorme rotsen waar we als een soort spin overheen kropen. Ik riep nog tegen Tim: “het waypoint ligt hier boven -1000% zeker! Ik ben niet gek én het staat hier.” Tim riep terug: “We zitten helemaal verkeerd, dat kan nooit.” Dus wij kropen over een paar rotsblokken heen, en opeens hoorden we de bekende pieeeeep. Hebben we dus toch dat waypoint geraakt! We zagen iedereen om ons heen nog zoeken, dus wij dachten: “kom we rijden nog een paar rondjes alsof we aan het zoeken zijn en gaan er dan snel vandoor.” En zo win je dus rond de 10 plekken. Dat was zo vet!’ 

Op avontuur

Uiteindelijk is de Dakar vooral één groot avontuur waarbij je voor lange tijd gefocust achter het stuur zit en onderweg eet en drinkt. Waar je in de kleine tentjes over het algemeen weinig slaapt, en waar er na de etappe, bij aankomst in het bivak nog aan de wagen moet worden gesleuteld om de volgende dag weer mee te kunnen rijden.

"FIRST is voor ons handig om scherp te blijven tijdens de zware etappes."

Ook het team gebruikt het om gefocust te blijven wanneer er tot diep in de nacht aan de auto wordt gewerkt!
Wil je op de hoogte blijven van het team, volg dan @tomcoronel en @timcoronel op Instagram. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.