CAFFEINE DURING PREGNANCY: HOW MUCH IS SAFE FOR YOUR BABY

CAFEÏNE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP: HOEVEEL IS VEILIG VOOR JE BABY?

Vrienden, familie en artsen raden zwangere vrouwen vaak aan om een ??hele lijst met voedingsmiddelen en dranken te mijden. De meest genoemde producten zijn; zachte kazen, alcohol, sushi, rood vlees en cafeïne. Voor veel vrouwen is het stoppen met cafeïne tijdens de zwangerschap het moeilijkst, vooral omdat vermoeidheid vaak voorkomt in het eerste en derde trimester.

 

Feiten over cafeïne

Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Het verhoogt de energie, bevordert kracht en uithoudingsvermogen en verbetert de mentale focus. Cafeïne heeft ook invloed op de stofwisseling, en wordt daarom ook wel gezien als vetverbrander. Daarnaast geeft cafeïne ook een gevoel van genot, blijdschap, euforie en opwinding.

 

Risico's van een hoog cafeïnegebruik

Sommige mensen kunnen cafeïne niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt de belangrijkste oorzaak. Ze krijgen last van hun maag, voelen zich opgejaagd, slapen slecht, hebben een snellere hartslag of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag. Wie meer dan 400 milligram cafeïne per dag nuttigt kan onder andere last krijgen van slapeloosheid, prikkelbaarheid, stress, overmatig zweten, concentratieverlies, een snelle hartslag, nervositeit en hoofdpijn.

 

Risico's van een hoog cafeïnegebruik bij zwangerschap

Regelmatig consumeren van middelgrote tot grote hoeveelheden cafeïne tijdens de zwangerschap is gekoppeld aan een hoger risico op een miskraam. Studies hebben ook aangetoond dat een hogere consumptie van cafeïne waarschijnlijk leidt tot een baby met een laag geboortegewicht. Cafeïne kan de groeiende foetus aanzienlijk beïnvloeden omdat het vrijelijk door de placenta kan passeren, en aangezien cafeïne geen enkel voordeel heeft voor je baby, alleen potentiële gevaren, raden wij het niet aan om grote hoeveelheden cafeïne te consumeren tijdens de zwangerschap.

 

Hoeveel cafeïne wordt er geadviseerd bij zwangerschap

Er zijn ook producten die een zeer lage hoeveelheid cafeïne bevatten. Je vindt cafeïne bijvoorbeeld in thee, chocolade en pijnstillers zonder recept. Zorg ervoor dat je je limiet niet overschrijdt door te veel cafeïne uit verschillende bronnen te gebruiken. Als je een kleine hoeveelheid cafeïne per dag consumeert, ongeveer één kop koffie, hoef je je geen zorgen te maken. Dat komt neer op 60 tot 80 mg cafeïne, maar dit is wel afhankelijk van de soort en sterkte van de koffieboon in het geval van koffie.

 

Er is dus geen wetenschappelijk bewijs dat kleine hoeveelheden cafeïne langetermijneffecten hebben op de gezondheid of de ontwikkeling van de baby. Richt je in plaats daarvan op jezelf gelukkig, gezond en fit houden. Kijk uit naar alle vreugde die de geboorte van je kind met zich mee zal brengen.

 

Cafeïne zit in meer dan alleen koffie. Je moet dus ook je cafeïne-inname vanuit andere bronnen tot deze hoeveelheid rekenen. Zoals je kunt zien, kom je cafeïne verrassend vaak tegen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.