5 PRACTICAL TIPS FOR INCREASED FOCUS WITH MARK TIGCHELAAR

5 PRAKTISCHE TIPS VOOR MEER FOCUS MET MARK TIGCHELAAR

In huidige tijden zijn we nogal snel afgeleid. Dat is niet zo gek, kijk maar eens om je heen en check het bij jezelf. Er zijn weinig mensen die niet altijd hun mobiele telefoon dagelijks binnen handbereik hebben. En in de kantoortuinen van onze werkverblijven is het door alle rumoer ook lang niet altijd mogelijk om voor langere tijd geconcentreerd te werken. Terwijl focus en concentratie juist zo belangrijk zijn!

 

Mark Tigchelaar is breinexpert en schrijver en verdiept zich in het thema Focus. Hij is als expert gekoppeld aan First Energy Gum en geeft je 5 praktische tips om direct toe te passen. Deze tips zijn ook te beluisteren op onze Drive podcast:

 

1. Hoe simpeler hoe beter 

Als ik mensen coach begin ik met een actielijst of tool/applicatie waar alles in staat. Je moet een overlevingsmodus systeem aanbrengen voor jezelf. Je kunt tools gebruiken zoals bijvoorbeeld Trello of Asana. Dus niet alles verspreiden over e-mails, agenda’s etc. Eén advies: gebruik je inbox niet als takenlijst!. Schrijf nieuwe ideeën op, digitaal of gewoon in een boekje. Het maakt niet zoveel uit hoe en waar, als het maar uit je hoofd is, zodat je je geheugen vrij kan maken.

 

2. Pauze is ook echt pauze 

Probeer geen nieuwe informatie op te nemen in een pauze of in rust. Er zijn mensen van 16 jaar oud die een burn-out hebben omdat ze constant nieuwe informatie opnemen en dit niet kunnen stoppen. We vervelen ons niet meer, hebben moeite met echte aandacht. De stofjes die je nodig hebt in je hersenen om door te kunnen gaan, moeten herstellen en daarvoor moet je uitstaan, dagdromen, je vervelen.

Probeer in pauzes of rust bewust uit te staan, ga wandelen, stop je telefoon weg. Hard sporten of slapen geldt hierbij niet als ontspannen. Ik schat dat je zeker een half uur per dag uit moet trekken om op te laden.

 

3. Onderbreking kost concentratie 

Iemand die onderbroken wordt in zijn werk heeft minimaal 10 minuten nodig om weer terug te komen in z’n flow. Focus houden doe je dus niet alleen. Mensen kunnen jou onderbreken, hier moet je afspraken over maken. Zet je notificaties uit of spreek af dat je niet gestoord mag worden als je een koptelefoon op hebt.

 

4. Lees sneller

Je komt in een bepaalde flow door een bepaald tempo. Met een hoger leestempo moet je opletten om bij te blijven. Je enige criterium is, begrijp je de tekst. Voor lezen en onthouden zijn twee verschillende gedeeltes in je hersenen actief. De meest effectieve manier om te lezen is om eerst snel te lezen en te begrijpen wat je leest. Daarna is het beter om te lezen en doelbewust dingen te onthouden. Hiermee ben je minder tijd kwijt dan iets ‘normaal’ lezen, wat je dus ook weer snel vergeet. Bedenk daarbij: Wat je onthoudt, is belangrijker dan hoe je het onthoudt.

 

5. Nee leren zeggen is trainen 

Leer nee te zeggen via hele kleine dingen. Als je ja tegen iets zegt, zeg je nee tegen iets anders. Wees hier bewust van. Door tegen kleine zaken nee te leren zeggen krijg je duidelijk wat je belangrijk vindt in je leven en daar kun je dan juist ja op zeggen. Je kunt heel slim en geweldig goed zijn in je vak, maar juist in deze tijd van verdeelde aandacht is een belangrijk aspect van presteren het aanbrengen van een duidelijke focus. Train dit dus! 

 

Bestel nu het boek Focus Aan/Uit van Mark Tigchelaar via deze link: https://marktigchelaar.nl/

* Leuk weetje: Mark schreef een groot deel van zijn boek met behulp van First Energy Gum.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.